Nieuwe studie leidt leerkrachten op voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Sep 09, 2015 door Twan Epe

Windesheim Flevoland is deze week gestart met een nieuwe opleiding: het Teachers College. Met deze opleiding speelt de hogeschool in op de toenemende vraag naar leerkrachten die op zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs zijn georiënteerd. Het Teachers College is een variant van de lerarenopleidingen basisonderwijs (pabo) en voortgezet onderwijs. De studie is zo ingericht dat studenten kunnen kiezen om zich te verdiepen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of in beide sectoren. Studenten volgen een persoonlijk leerpad.

Het Teachers College leidt studenten op tot ‘teacher artists’. Met kennis van de wereld en oog voor de toekomst geven zij vorm aan onderwijs dat geen schoolmuren kent. De opleiding heeft een interdisciplinair, multimediaal en multicultureel karakter. Studenten bekwamen zich in het Engels, en maken via een taalmaatje contact met een tweede vreemde taal. Aan de hand van openbare guest lectures, trainingen en coaching groeien de studenten in kennis en vaardigheden. De studie bestaat uit twee fases: een freshman fase van anderhalf jaar en een craftsman fase van 2,5 jaar.

Nieuwe vakken
In de freshman fase zijn de traditionele vakken geclusterd in languages (taal en cultuur), sciences (natuur, leven en technologie) en social sciences (mens en maatschappij). Na deze fase zoekt de student verdieping in de craftsman fase. De student volgt een of twee hoofdvakken, gericht op het basisonderwijs, het voorgezet onderwijs of beide sectoren. Tijdens de wekelijkse stages krijgt de student de ruimte om de ontwikkelingen en veranderingen van leerlingen van tien tot vijftien jaar te ontdekken. Via intranet delen studenten, coaches en scholen lesstof en de persoonlijke ontwikkeling.

Kijk voor meer informatie over deze hbo-bachelor opleiding op de website van Windesheim.