Braille-onderwijs voor jong en oud

Jan 06, 2015 door TC Beheer

Afgelopen maandag was het Wereld Brailledag. De NLBB Vereniging van Leesgehandicapten wil dit jaar meer aandacht voor leesmogelijkheden voor de jonge generatie blinden en slechtzienden. Ook blijft de vereniging strijden voor het leren van braille op latere leeftijd. Voor zowel jong als oud biedt braille volgens de vereniging de mogelijkheid om de regie in eigen handen te houden.

Tijdens het Braillesymposium van NLBB kwam de jonge generatie braillelezers aan het woord. Een van de deelneemsters, een 20 jarige studente, vertelde dat het brailleschrift voor haar een dagelijkse noodzaak is. Zonder dat zou ze geen studie kunnen volgen. “Dankzij braille heb ik de regie in eigen handen; het biedt mij dezelfde mogelijkheden als mijn leeftijdsgenoten die wel kunnen zien."

Dit jaar wil de NLBB extra aandacht besteden aan de allerjongsten. Voor hen komen er leesbevorderingsprojecten, voorleessessies. De NLBB wil dat het aanbod van lees- en prentenboeken (met voelbare plaatjes) wordt vergroot zodat kinderen op zeer jonge leeftijd kunnen kennismaken en oefenen met het voelbare schrift.

Daarnaast stimuleert de NLBB oudere slechtzienden om alsnog braille te gaan leren. Want de zelfredzaamheid en onbeperkte mogelijkheden die braille biedt, zijn juist voor deze doelgroep belangrijk om mee te kunnen blijven draaien in de maatschappij.

Bron: Nationale Onderwijsgids