Mediawijsheidcompetenties van Leerkrachten Transparant Toetsen en Trainen (M@LT)

E-learning door Teachers in Media

Welkom bij het toetsings- en trainingsinstrument M@LT. Voluit staat M@LT voor 'Mediawijsheidcompetenties van Leerkrachten Transparant Toetsen en Trainen'. 

Waarom M@LT?

Mediawijsheid is een groeiend thema in het onderwijs. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en van leerkrachten wordt een flink aantal digitale competenties en vaardigheden gevraagd. Nieuwe toepassingen kunnen beangstigen. Zeker wanneer leerlingen vaak zoveel 'meer' lijken te weten als het gaat om smartphones, apps, digiborden en interessante websites. Het instrument M@LT helpt leerkrachten bij het vinden van hun digitale weg.

Opbouw en doel

M@LT bestaat uit twee delen: een competentie-assessment (toetsing) en een e-learning cursus (training). Middels het assessment brengen leerkrachten hun competenties op het gebied van mediawijsheid in kaart, door zichzelf te beoordelen op tien verschillende begrips-, gebruiks-, communicatie- en strategiecompetenties. Na het assessment volgt het advies om een van de vier e-learning modules (begrip, gebruik, communicatie of strategie) te volgen. Deze modules bieden aan de hand van praktijkvoorbeelden, opdrachten, tips en video's inspiratie om met meer vertrouwen aan de slag te gaan met media. Zowel in het dagelijks leven als in de lespraktijk. Leerkrachten versterken en vergroten op deze manier hun bekwaamheid op het gebied van mediawijsheid.

Tijdsduur


Met het assessment ben je als leerkracht maximaal een kwartier bezig. De e-learning modules nemen twee uur (module gebruik en strategie) of drie uur (module begrip en communicatie) in beslag.

Over de makers


M@LT is ontwikkeld door een samenwerking van partners:

  • Mediawijzer.net/Kennisnet: publieke ict-partner voor het onderwijs
  • Teachers in Media: ontwikkelaar en producent van educatieve, multimediale projecten
  • EduTalent: webbased competentie-instrument gericht op de groei van mensen
  • KlasseTV: online leermiddelenportal voor het basisonderwijs
  • Nieuws in de klas: educatieplatform van NDP Nieuwsmedia

M@LT wordt gratis beschikbaar gesteld aan leerkrachten via het online platform Teachers Channel. Met dank aan: Harriet Leget, Brunhilde van der Sluijs, Wijbe Douma, Chris van Hall, Erno Mijland, Rinske Piek, Karin Sieders, Maaike Sierhuis, Louis Peeters, Lerarenraad Teachers Channel.

Handleiding


  1. Hoe mediawijs ben je? Hoe mediawijs geef je les? Beoordeel jezelf op basis van de tien mediawijsheidcompetenties via het competentie-assessment, bereikbaar via Assessments in de menubalk.
  2. Assessment gedaan? Je krijgt een trainingsadvies. Welke van de vier e-learning cursussen is het meest interessant voor jou?
  3. Volg een of meerdere e-learning cursussen. Neem je nieuwe kennis en vaardigheden mee in je lespraktijk.
  4. Doe na een tijdje (bijvoorbeeld na een jaar) nogmaals het assessment. Hoe mediawijs ben je nu?

0,00

Euro
Meld aan

Coupon

Heeft u een coupon van ons ontvangen?